V době pandemie touží lidé po chatách a chalupách

V době pandemie touží lidé po chatách a chalupách

Koronavirová pandemie rozpoutala nebývalou touhu po nákupu rekreačních nemovitostí. V některých krajích vzrostl počet prodaných nemovitostí o desítky procent. S rostoucí poptávkou rostou i ceny českých chat a chalup.

Zájem o rekreační objekty vrcholí

Koronavirová pandemie eskalovala zájem o nákup rekreačního bydlení v České republice do dramatických výšin. Realitní makléři hlásí, že rekreační objekty se prodávaly i během 5 dnů a zájemců o jednu nemovitost bylo často dvacet. A to i v případě, že se jednalo o objekty v horším stavu, které by jindy čekaly na kupce dlouhé měsíce.

Únik z města a jediná cesta k rekreaci

Co podpořilo zvýšený zájem o rekreační bydlení? Důvodů je hned několik.

  1. Uzavřené objekty k rekreaci (hotely, penziony).
  2. Zhoršená možnost vycestovat do zahraničí (či žádná možnost).
  3. Možnost práce home office, větší volnost.
  4. Touha po úniku od ruchu velkoměsta a vnějšího tlaku.
  5. Levné hypoteční úvěry.

 

Prodeje chat a chalup lámou rekordy

Na mnoha místech vystoupaly objemy prodejů chat a chalup na historická maxima. Největší zájem byl o nákup nemovitostí v červenci, objem z prodeje překročil 1 miliardu korun (dle dat společnosti Reas).

Nárůst prodejů nemovitostí byl zaznamenán napříč celou Českou republikou s výjimkou dvou krajů. Nutno podotknout, že v uvedených dvou krajích to nemusí znamenat nezájem o nemovitosti, ale pouze nedostatečnou nabídku.

Graf zobrazuje procentní nárůst/pokles počtu prodaných rekreačních objektů v období od ledna do září 2020.

Největšímu zájmu kupujících se těšily objekty v Libereckém kraji a na Vysočině. Jedná se o atraktivní rekreační oblasti s dobrou dostupností do velkých měst. Zájem byl i o rekreační objekty ve Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Počet prodaných rekreačních objektů zůstal stejný v Praze a téměř se nezměnil v Karlovarském kraji.

Zdroj dat: Reas

Ceny chat a chalup rostou

Je zřejmé, že kde je zvýšená poptávka a nedostatečná nabídka, roste prodejní cena. Prodejní ceny rekreačních objektů rostou i o desítky procent, a to i u těch objektů, které jsou určeny k rekonstrukci.

S koncem pandemie můžeme očekávat klesající zájem kupujících o rekreační objekty a pravděpodobně i pokles cen.

Ilona Nováková
Autor: Ilona Nováková

V realitách jsem začala pracovat v roce 2008, v obchodě ale dělám od doby, kdy jsem opustila školu.

Reality se staly mojí srdcovkou. V této práci se snoubí všechno, co mě naplňuje. Pomáhám lidem v náročné životní situaci řešit vše tak, aby to bylo pro ně co nejvýhodnější a aby se necítili pod tlakem. Při tom musím zohlednit i všechny nutné legislativní a logistické procesy. Různorodost a komplexnost práce realitního makléře mě nutí stále na sobě pracovat a vzdělávat se, protože jenom tak mohu zajistit svým klientům své služby na co nejvyšší úrovni.

Ráda s klienty nejprve všechno podrobně rozeberu, abych jim pak mohla najít řešení "šité na míru".  Vždycky tvrdím, že stejně jako získat z prodeje co nejvyšší cenu, je neméně důležité projít procesem v klidu a bez zbytečného stresu a obav. A já vím, že to jde.

K tomu všemu samozřejmě musím využívat i moderní marketingové nástroje, sledovat vývoj realitního trhu a neustále se vzdělávat. Točím video prohlídky, vytvářím Home Staging a pracuji na sociálních sítích. Jednám s katastry nemovitostí, zajišťuji potřebné doklady, jednám s bankami a finančními poradci, konzultuji možná řešení, zajišťuji kontinuitu všech procesů, převádím média, konzultuji daňové otázky atd. Mým cílem je vždy spokojenost klienta. Podle toho poznám, že dělám svoji práci dobře.

Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh a to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Pokud Vás zajímá cokoliv dalšího, neváhejte mě kontaktovat. Úcta a profesionální přístup ke klientům jsou pro mě naprostou samozřejmostí a prioritou. Během své realitní praxe jsem se obklopila opravdovými profesionály a ráda Vám svoje i jejich služby poskytnu.

Těším se na spolupráci s Vámi.

 

 

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení