Kolik let budete pracovat na pořízení bytu?

Kolik let budete pracovat na pořízení bytu?

Pořízení bytu je nákladnou investicí zejména v posledních letech. Ceny nemovitostí rostou v Evropě i ve světě. Zajímavým ukazatelem je cena za m2 bytu v porovnání s průměrnou výší platu v dané zemi. Ve které evropské zemi je bydlení nejméně dostupné?

Nejdražší bydlení v Evropě

Ceny bytů v České republice jsou vysoké, máme jedny z nejdražších bytů v Evropě (porovnání za m2).

Nejvíce za m2 bytu zaplatíte v Rakousku, Francii, Německu a Anglii. Následuje Holandsko, Česká republika a Slovinsko. Nejnižší ceny bytů jsou v Bulharsku.

Pokud bychom obrátili pozornost k cenám bytů ve světě, vysoký nárůst cen zaznamenaly nemovitosti v Kanadě a v USA.

Dle studií vzrostly ceny bytů ve vyspělých ekonomikách za 10 let o více než 40 %.

Cena bytu však není sama o sobě určujícím faktorem. Je třeba vztáhnout pořízení bydlení k finančním prostředkům, které mají obyvatelé k dispozici. Ukazatelem může být výše průměrného platu a porovnání s cenou průměrného bytu.

Vývoj na evropském realitním trhu

Za minulý rok vzrostla cena bydlení nejvíce v Maďarsku. Prudce rostly ceny bydlení také v Německu a Holandsku. Vysoký nárůst cen zaznamenaly byty na Slovensku a v České republice. K poklesu ceny bytů došlo například v Norsku.

Z evropských zemí je nejméně dostupné bydlení v Srbsku, následuje ČR.

Česká republika je na nelichotivých prvních příčkách v nedostupnosti bydlení. V naší zemi by dle indexu musel mít kupující k dispozici asi 12 ročních průměrných platů, aby dosáhl na vlastní bydlení. Špatnou situaci mají dle ukazatele i na Slovensku, kde potřebují téměř jedenáct průměrných ročních platů k pořízení bytu. Nejlépe se bydlení pořizuje Irům a Belgičanům, ti potřebují asi 3 roční platy.

Nízké sazby hypoték tlačí ceny nemovitostí vzhůru

Jak v České republice, tak na Slovensku je získání hypotečního úvěru poměrně jednoduché a levné. Cena úvěru se dlouhodobě pohybuje pod hranicí inflace, to nahrává nákupu investičních bytů, kdy se hypoteční úvěr splácí výnosem z pronájmu. Tím také klesá počet vhodných nemovitostí pro bydlení.

Ačkoliv v posledních měsících dochází k mírnému růstu úrokové sazby u hypotečních úvěrů, zájem o hypotéky neklesá. Úrokové sazby hypotečních úvěrů se pohybují okolo 2,1 %, výnos z investičního bytu okolo 5 až 9 % ročně. To znamená, že i v případě pořízení investičního bytu na hypoteční úvěr realizuje investor nemalý zisk.

Ilona Nováková
Autor: Ilona Nováková

V realitách jsem začala pracovat v roce 2008, v obchodě ale dělám od doby, kdy jsem opustila školu.

Reality se staly mojí srdcovkou. V této práci se snoubí všechno, co mě naplňuje. Pomáhám lidem v náročné životní situaci řešit vše tak, aby to bylo pro ně co nejvýhodnější a aby se necítili pod tlakem. Při tom musím zohlednit i všechny nutné legislativní a logistické procesy. Různorodost a komplexnost práce realitního makléře mě nutí stále na sobě pracovat a vzdělávat se, protože jenom tak mohu zajistit svým klientům své služby na co nejvyšší úrovni.

Ráda s klienty nejprve všechno podrobně rozeberu, abych jim pak mohla najít řešení "šité na míru".  Vždycky tvrdím, že stejně jako získat z prodeje co nejvyšší cenu, je neméně důležité projít procesem v klidu a bez zbytečného stresu a obav. A já vím, že to jde.

K tomu všemu samozřejmě musím využívat i moderní marketingové nástroje, sledovat vývoj realitního trhu a neustále se vzdělávat. Točím video prohlídky, vytvářím Home Staging a pracuji na sociálních sítích. Jednám s katastry nemovitostí, zajišťuji potřebné doklady, jednám s bankami a finančními poradci, konzultuji možná řešení, zajišťuji kontinuitu všech procesů, převádím média, konzultuji daňové otázky atd. Mým cílem je vždy spokojenost klienta. Podle toho poznám, že dělám svoji práci dobře.

Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh a to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Pokud Vás zajímá cokoliv dalšího, neváhejte mě kontaktovat. Úcta a profesionální přístup ke klientům jsou pro mě naprostou samozřejmostí a prioritou. Během své realitní praxe jsem se obklopila opravdovými profesionály a ráda Vám svoje i jejich služby poskytnu.

Těším se na spolupráci s Vámi.

 

 

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení