Čtyři regiony hlásí cenový strop u bytů

Čtyři regiony hlásí cenový strop u bytů

V některých městech dochází k mírnému zpomalení růstu cen nemovitostí. Ke konci loňského roku dokonce došlo i k poklesu cen u starších prodávaných bytů, a to konkrétně v Praze a Středočeském kraji. Ochlazuje poptávka běžných domácností, investoři ale nepolevují.

Konec roku ochladil ceny

Vysoké ceny pražského bydlení motivovaly zájemce o nákup nemovitostí spíše ve Středočeském kraji, tím se částečně upravil cenový rozdíl mezi nemovitostmi v Praze a Středočeském kraji. Praha a Středočeský kraj platí dlouhodobě za místa s nejdražší adresou pro bydlení. Pozadu nezůstalo ani Brno, nemovitosti v Brně jsou třetí nejdražší v České republice. Drahé byty na kupce čekají i v Ostravě a Moravskoslezském kraji.

Ceny nemovitostí v uvedených lokalitách možná dosáhly cenového stropu, po více než roce, začaly ceny v Praze stagnovat, někde dokonce došlo k mírnému snížení cen.

Rozdělení kupujících

My makléři registrujeme, že začínají být více patrné rozdíly mezi objemem nákupů pro běžné bydlení a objemem nákupů za účelem investice. U běžných domácností jsme zaznamenali limitovanou kupní sílu a orientaci spíše na nájemní bydlení. Investičně motivované nákupy ale neklesají.

Investiční nákupy nemovitostí a omezené možnosti domácností bydlet ve vlastní nemovitosti přinesou zvýšení cen nájemného, ceny pronájmu už jsou na stejné úrovni jako před koronavirovou pandemií.

Ceny hypoték budou stoupat

Česká národní banka sleduje záměr snížení ceny nemovitostí, vydala nařízení pro přísnější pravidla u hypotečních úvěrů. Zároveň rostou úrokové sazby. Někteří žadatelé dostávají nabídku hypotečních úvěrů s úrokovou mírou blížící se 5 %.

Banky hlásí mírný pokles nových žadatelů o úvěr, to může být signálem k očekávanému ochlazení. Dostáváme se do bodu, kdy v řadě měst není možné uhradit splátky hypotečního úvěru inkasem nájemného, tím by měla poklesnout i investiční poptávka po nákupu nemovitostí.

Nejlepší doba pro prodej?

Ano, ta doba stále trvá. Byť už je s ohledem na výše uvedené spíš tak minutu po dvanácté.

Ilona Nováková
Autor: Ilona Nováková

V realitách jsem začala pracovat v roce 2008, v obchodě ale dělám od doby, kdy jsem opustila školu.

Reality se staly mojí srdcovkou. V této práci se snoubí všechno, co mě naplňuje. Pomáhám lidem v náročné životní situaci řešit vše tak, aby to bylo pro ně co nejvýhodnější a aby se necítili pod tlakem. Při tom musím zohlednit i všechny nutné legislativní a logistické procesy. Různorodost a komplexnost práce realitního makléře mě nutí stále na sobě pracovat a vzdělávat se, protože jenom tak mohu zajistit svým klientům své služby na co nejvyšší úrovni.

Ráda s klienty nejprve všechno podrobně rozeberu, abych jim pak mohla najít řešení "šité na míru".  Vždycky tvrdím, že stejně jako získat z prodeje co nejvyšší cenu, je neméně důležité projít procesem v klidu a bez zbytečného stresu a obav. A já vím, že to jde.

K tomu všemu samozřejmě musím využívat i moderní marketingové nástroje, sledovat vývoj realitního trhu a neustále se vzdělávat. Točím video prohlídky, vytvářím Home Staging a pracuji na sociálních sítích. Jednám s katastry nemovitostí, zajišťuji potřebné doklady, jednám s bankami a finančními poradci, konzultuji možná řešení, zajišťuji kontinuitu všech procesů, převádím média, konzultuji daňové otázky atd. Mým cílem je vždy spokojenost klienta. Podle toho poznám, že dělám svoji práci dobře.

Za každým prodejem nemovitosti se skrývá lidský příběh a to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Pokud Vás zajímá cokoliv dalšího, neváhejte mě kontaktovat. Úcta a profesionální přístup ke klientům jsou pro mě naprostou samozřejmostí a prioritou. Během své realitní praxe jsem se obklopila opravdovými profesionály a ráda Vám svoje i jejich služby poskytnu.

Těším se na spolupráci s Vámi.

 

 

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení